Wegetariańska pasta na kanapki z soczewicy 

Składniki

* Pół szklanki soczewicy (przed gotowaniem)

* 2 łyżki koncentratu

* Łyżka oleju roślinnego

* Łyżka masła 

* Sól (najlepiej kamienna)

* Pieprz (najlepiej świeżo-mielony kolorowy) 

* Inne przyprawy wg. upodobań ( ja dodałam mieloną czerwoną paprykę, mielony kminek i kmin rzymski,  lemon powder i szczyptę gyma sambar masala, czymkolwiek to jest; orientalnych przypraw u mnie ostatnio dostatek)

Wykonanie

Soczewicę przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować do miękkości, ok 15 minut (można ugotować jednocześnie większą jej ilość, np całą szklankę, część dodać do zupy albo sałatki a z reszty zrobić pastę), dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem. Przyprawić do smaku i dobrze wymieszać. 

Pysznie smakuje na grzankach ze zwykłego chleba, posypana szczypiorkiem, bądź z jakimś ogórkiem czy rzodkiewką.  

Smacznego, życzy Pani Kanka. 

About these ads