Mufinki – najprostsze w wykonaniu i najlepsze babeczki. Gdy pozna się zasadę ich przyrządzania, pozwalają na fantazjowanie z dodatkami. Do jednej miski wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier, proszek; do drugiej mokre: jajka, tłuszcz, mleko/śmietanę/jogurt. Mieszamy jedno z drugim łyżką. Mufinki nie lubią miksera. Uzależniają.

MUFINKI Z BANANAMI

SKŁADNIKI SUCHE:

* 2 szklanki mąki pszennej

* Pół szklanki otrębów orkiszowych

* Pół szklanki brązowego cukru

* Łyżka prawdziwego kakao

* Łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI MOKRE:

* Mała śmietana

* 2 jajka

* 2 banany pokrojone w małą kostkę

* Pół szklanki oleju

WYKONANIE:

Przygotować dwie miski: mniejsza i większą. W większej wymieszać ze sobą składniki suche w mniejszej składniki mokre. Następnie zawartość mniejszej miski wlać do większej i wymieszać niestarannie dużą łyżką. Przełożyć do foremek i piec 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Gdy mufinki przestygną można polać roztopioną białą czekoladą (bo niektórzy nie mogą inaczej, niż bez czekolady).

Smacznego,

Panikanka.

Advertisements