Szybkie w przygotowaniu, szybko znika z blachy, gdy jeszcze ciepłe. Ładnie wyrosło, mimo iż w owocowym transie nawrzucałam gęsto owoców.   A w smaku… wyśmienite! Przepis zaczerpnęłam z bloga mojewypieki.blox.pl. Tu link do przepisu. Lekko jedynie go zmodyfikowałam dodając pół na pół mąki żytniej i (zachowawczo) pszennej, zamiast tylko pszennej.   

CIASTO Z OWOCAMI

SKŁADNIKI:

* 125 gram masła

* 10 łyżek cukru trzcinowego

* 3 jajka

* 5 łyżek mąki pszennej  * 5 łyżek mąki żytniej 

* szczypta soli * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 400 gram owoców (1 gruszka i resztę śliwek)

WYKONANIE: 

Masło utrzeć z cukrem, dalej miksując wbić jajka, wsypać mąkę, sól, proszek. Masę przelać do małej okrągłej foremki (średnica ok. 20 cm). Na wierzch ułożyć owoce. Posypać cukrem i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec ok.40 min.

Smacznego! Panikanka.

Advertisements