Ponieważ podczas gotowania często używam vegety, a moja ostatnia kupiona powoli się kończy, postanowiłam zrobić swoją przyprawę w domu. W końcu to tylko warzywa i przyprawy. W końcu włoszczyzny teraz na pęczki…

DOMOWA VEGETA 

SKŁADNIKI:

*300 gram włoszczyzny

* Natka pietruszki

* Łyżka lubczyku

* 2 łyżki papryki słodkiej

* 2 łyżki kurkumy

* 3 łyżki soli

WYKONANIE:

Marchewkę, pietruszkę, seler starkować, cebulę pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać. Rozłożyć cienką warstwę warzyw na gazecie i zostawić w słonecznym i przewiewnym miejscu, np. na parapecie na 2-3 dni. A gdy brakuje słońca – warzywa wysypać na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w piekarniku, najlepiej przy uchylonych drzwiczkach w temperaturze ok. 50 stopni. Gdy warzywa będę już suche zmielić je blenderem z dodatkiem przypraw. Przełożyć do szczelnie zamykanych pojemniczków.

Advertisements