Sezon ma maliny powoli dobiega końca. Coraz mniej już tej drobnicy można znaleźć na rynku. Kupiłam dziś jeszcze koszyczek, będzie do ciasta. A tymczasem…co powiecie na leniwe z malinami?

PIEROGI LENIWE PODANE Z SOSEM MALINOWYM

SKŁADNIKI

* 300 gram twarogu

* 2 jajka

* Mąka pszenna

* Łyżka cukru

do podania:

*stopione masło

*cukier, cynamon

*zrumieniona bułka tarta

*zmiksowane maliny

WYKONANIE

Białka ubić mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem i twarogiem (można też mikserem). Połączyć, dodać mąkę i zagnieść ciasto tak żeby nie kleiło się do rąk. Gotowe ciasto podzielić nożem na 2-3 części, z każdej uformować gruby wałek i pokroić na leniwe kawałki. Wrzucić do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze przez 5 minut.

Podawać posypane bułką tartą, cukrem, cynamonem i polane masłem lub ze zmiksowanymi malinami i cukrem.

Smacznego, Panikanaka

Reklamy