Kiedyś w hiszpańskiej restauracji Sol y sombra zamówiłam Pan con tomate jako dodatek do innego dania. Pan con tomate, czyli chleb z pomidorem. Niby tylko kanapka, ale w jakim wydaniu…! Ciepłym, chrupiącym, doprawionym, smakowitym. Dziś na kolację jako osobne danie. Kroję dwie kromki. Może jednak trzy.

señora Canka presenta;)

PAN CON TOMATE

SKŁADNIKI

* 3 kromki chleba * 2 małe pomidory * Oliwa z oliwek * Ząbek czosnku * Sól, pieprz, zioła prowansalskie

WYKONANIE:

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić w małe kawałki. Grube kromki chleba posmarować oliwą. W zależności od tego czy chcemy pieczywo o mocnym czosnkowym smaku czy tylko o lekkim posmaku, możemy albo wetrzeć rozkrojony i ponacinany ząbek czosnku w pieczywo, albo  po prostu posiekać i  posypać. Na to kładziemy pomidory, przyprawiamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 15 minut.

Smacznego!

Advertisements