PIECZONE PIEROGI Z FETĄ ZIEMNIAKAMI I POREM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

* 100 gram mąki żytniej

* 200 gram żytniej razowej

* 200 gram mąki pszennej

* 100 gram masła

* 2 jajka

* 3 Łyżki kwaśniej śmietany

* Łyżka mielonej słodkiej papryki, sól

WYKONANIE:

Z mąki i masła zrobić kruszonkę, dodać jajka, śmietanę, paprykę, sól i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na czas przygotowywania farszu.  

SKŁADNIKI NA FARSZ:

* 1 duży ziemniak * 1 por

* 1 opakowanie sera feta (270 gram)

* Pieprz

WYKONANIE:

Ziemniaka pokroić w drobną kostkę, por w piórka. Fetę pokroić w kostkę, albo rozgnieść widelcem. Wszystko wrzucić do dużej miski, dodać dużo świeżego mielonego pieprzu i porządnie wymieszać. 

Z ciasta i farszu zawijać pierogi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut aż pierogi lekko się przyrumienią.

Pierogi podane z chłodnikiem Gazpacho

Smacznego, życzy Pani Kanka.

Reklamy