Pomidorowej diety ciąg dalszy. Dziś gęsta, sycąca zupa ze świeżych pomidorków kupionych na targu. Póki jeszcze pomidory takie pachnące (i tanie!).  

 GĘSTA ZUPA POMIDOROWA Z SOCZEWICĄ

SKŁADNIKI:

* Łyżka masła

* Duża cebula

* 2,5 szklanki wody + 3 łyżeczki domowej vegety 

* Trochę włoszczyzny (co akurat pod ręką, u mnie: mała marchewka, ćwiartka selera, ziemniak)

* Pół kilograma pomidorów

* 2 łyżki koncentratu pomidorowego

* Pieprz, mielona słodka papryka

*Ząbek czosnku

Do podania:

* Pół szklanki czerwonej soczewicy (ilość podana przed gotowaniem)

* Szczypiorek

Side dish – pochmurne niebo

WYKONANIE:

Soczewicę wypłukać i namoczyć (najlepiej kilka godzin wcześniej). Zalać wodą i ugotować do miękkości. Po odcedzeniu wody posolić. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Zalać bulionem sporządzonym z ok. 2 i pół szklanek wody i 3 łyżeczek vegety. Wrzucić pokrojoną włoszczyznę i gotować aż zmięknie. Na koniec dodać pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, doprawić pieprzem, papryką słodką, drobno posiekanym ząbkiem czosnku i jeszcze na chwilę pozostawić na małym ogniu. Zupę podawać w miseczkach, na wierzch nałożyć po kilka łyżek soczewicy i posypać szczypiorkiem.   

Smacznego, Panikanka. 

Reklamy