Kolejna pyszna i prosta pasta kanapkowa. Dla wielbicieli masła orzechowego i nie tylko. O wyraźnym smaku i pikantnej nucie.  Można używać jej do kanapek zamiast masła. Posmarować cienko kromkę, na wierzch położyć plaster sera, pomidora, zakryć chrupiącą sałatą i drugą kromką. I mamy zdrową kanapkę na drugie śniadanie. Można też grubo posmarować nią pajdę świeżego chleba i delektować się wytrawnym masłem orzechowym. W sam raz na kolację przy gazecie i okruchach. 

Pasta orzechowo-pomidorowa z chilli 

SKŁADNIKI:

* Paczka orzeszków ziemnych * 2 małe pomidory gruntowe lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego * Sól, chilli 

WYKONANIE:

Pomidory gruntowe nadają się do takiej pasty najlepiej, bo mają więcej miąższu niż soku. Ale zamiast nich można dodać po prostu koncentrat pomidorowy. 

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Orzechy zmielić w blenderze, wrzucić do miseczki a w blenderze zmiksować pomidory. Dodawać stopniowo pomidory do orzechów, tak aby uzyskać gęstą pastę. Doprawić do smaku solą i chilli. 

Dobranoc.

Panikanka.

Reklamy