Żytnie mufinki ze śliwkami i cytrynowym lukrem 

Kruche, słodko-kwaśne , mocno owocowe. 

SKŁADNIKI SUCHE:
 * 2,5 szklanki mąki żytniej

* Pół szklanki cukru

* 2 Łyżki otrębów owsianych 

* Łyżeczka proszku do pieczenia

* Szczypta cynamonu

*Pokrojone śliwki 

SKŁADNIKI MOKRE:

* Szklanka maślanki

* 2 jajka 

* Pół szklanki oleju

DO POLANIA:

* Lukier + Sok i skórka z cytryny

WYKONANIE

Przygotować dwie miski: mniejszą i większą. W większej wymieszać ze sobą składniki suche, w mniejszej składniki mokre. Następnie zawartość mniejszej miski wlać do większej i wymieszać niestarannie dużą łyżką. Przełożyć do foremek i piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Przygotowując lukier część wody zastąpić sokiem z cytryny, dodać startą skórkę.

Gdy mufinki przestygną polać lukierem.  Smacznego, Panikanka

Advertisements