Nie ma to jak przemyślane zakupy spożywcze faceta. Co powiecie na 6 kilogramów winogron? Bo były w promocji. ??? No niech będzie. Wyszło ciasto i litry świeżego soku, reszta gałązek do oskubania żywcem. Sokowirówki nie chciało się myć do dnia następnego. Winka? ;)

Owocowe ciasto na maślance

SKŁADNIKI:

* 1/2 kg mąki pszennej

* 3 jajka

* Szklanka cukru

* Szklanka maślanki

* Pół szklanki oleju

* 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia

* 400 gram winogron

WYKONANIE:

Żółtka oddzielić od białek. Białka wlać do dużej miski, żółtka odłożyć do kubeczka. Białka ubić na sztywną pianę. Kolejno dodawać cukier, żółtka i olej cały czas mieszając. Następnie dodawać na przemian maślankę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy (22×32 cm), na wierzch położyć obrane, umyte i osuszone winogrona i piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni około godziny. Smacznego, życzy Panikanka.

Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki. W oryginale z rabarbarem i kruszonką. Tutaj oryginał.

Smacznego, życzy Panikanka. 

Advertisements