Buraki są bardzo zdrowe, to fakt. A ja uwielbiam przyrządzone z nich potrawy. Barszcz czerwony z majerankiem, czy ukraiński z fasolą i ziemniakami, sałatki z pieczonych buraków czy soki warzywne z dodatkiem surowych. Dziś moja ulubiona, różowa sałatka, czyli buraczki ze śmietaną dobrze doprawione w pięknym kolorze.

Zazwyczaj przygotowywałam taką sałatkę z gotowanych buraków, ale od pewnego czasu je piekę z korzyścią dla smaku i zdrowia. Buraki piecze się dość długo, dlatego dobrze jest wrzucić do piekarnika od razu większą ich ilość. Część można wykorzystać do sałatki, a resztę przechowywać w lodówce czy zamrażarce by później zrobić z nich np. barszcz. Wystarczy później starkować kilka buraków, zalać wodą i przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, sokiem z cytryny, dodać łyżkę oleju roślinnego czy masła. I szybki barszcz gotowy.

Sałatka z pieczonych buraków ze śmietaną

SKŁADNIKI:

* Buraki * Kwaśna śmietana   * Sól, pieprz   * Sok z cytryny

WYKONANIE:

Buraki umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku do miękkości (180 st., ok. godziny). Upieczone obrać ze skórki i starkować na grubych oczkach tarki. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Tak przygotowane buraczki podaję jako sałatkę do obiadu, albo dodatek do kanapek, a czasem nawet jako danie główne:) 

Smacznego, życzy Panikanka i jej mama, której to przepis.  

Advertisements