Staram się  ograniczyć jedzenie słodyczy. Bo cukier to zło i niech nam nie słodzi, że taki dobry. By nie rzucać się od razu na głęboką wodę, postanowiłam, że na początek przestanę jeść słodycze kupione w sklepie, bo oprócz cukru w składzie mają inne podejrzane typy.

Zdrowiej będzie przygotować coś w domu samemu, zastąpić cukier biały brązowym, miodem, melasą, a jeszcze lepiej jeść w zamian owoce, a najlepiej warzywa… Ale po kolei.

Dziś polecam szybkie w wykonaniu kruche ciasteczka zbożowe. Płatki jęczmienne można zastąpić owsianymi i wrzucić ulubione orzechy i bakalie.

KRUCHE CIASTECZKA ZBOŻOWE 

SKŁADNIKI:

* Pół kostki masła w temperaturze pokojowej

* 3 łyżki cukru * 5 łyżek mąki żytniej

* 2 łyżki prawdziwego kakao

* Szklanka płatków jęczmiennych błyskawicznych

* Szklanka dowolnych płatków, orzechów, bakalii (u mnie: płatki 5 zbóż, suszona żurawina, płatki migdałowe, siemię lniane, otręby owsiane, len mielony, wiórki kokosowe)

* Jajko * Łyżka miodu gryczanego

WYKONANIE

Z podanych składników zagnieść ciasto. Gdyby było za suche dodać więcej miodu. Z ciasta odrywać małe kawałki i formować małe kulki a potem ciasteczka. Piec ok.15 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego.

Pani Kanka

Reklamy