Dziś moje ulubione pierogi ruskie. U mamy zawsze tradycyjnie gotowane, u mnie najczęściej pieczone w kruchym cieście, a dziś po raz pierwszy w cieście krucho-drożdżowego. Ciasto wyszło bardzo plastyczne i chętne do współpracy. A po upieczeniu delikatne, lekko kruche, lekko wilgotne (głównie przez farsz). Na obiad albo na później.

Takie pierogi- dość łagodne w smaku, najlepiej smakują z ostrym sosem czosnkowym. Ja przygotowuję go mieszając pół na pół majonez z kwaśną śmietaną i dodając dużo drobno pokrojonego czosnku. Im drobniej tym sos mocniejszy. Zamiast śmietany można dodać jogurt naturalny, można wrzucić świeże albo suszone zioła, szczypiorek, co kto lubi. 

Pierogi krucho-drożdżowe z mąki żytniej z ruskim nadzieniem 

SKŁADNIKI NA FARSZ:

* 1 kg upieczonych ziemniaków (mogą być gotowane)

* 250 gram twarogu

* 3 duże cebule

* Dużo świeżo mielonego pieprzu 

* Sporo soli

SKŁADNIKI NA CIASTO:

* Pół kilo maki żytniej 

* Małe opakowanie suchych drożdży 

* Pół kostki masła

* 4 łyżki kwaśniej śmietany  

* Szczypta soli

WYKONANIE:

Ziemniaki obrać, większe przekroić na pół i wrzucić do naczynia żaroodpornego, można dodać łyżkę oleju. Piec ok. pół godz. w temperaturze 200 stopni. Wrzucić do dużej miski wraz z sokiem i olejem jaki pozostał na dnie naczynia, rozbić tłuczkiem, dodać twaróg i pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko utłuc na w miarę gładką masę. Doprawić porządnie solą i pieprzem. Lepiej wsypać więcej niż mniej, bo farsz będzie jeszcze zawinięty w neutralne w smaku ciasto.

Masło rozetrzeć palcami w mące wymieszanej z drożdżami. Dodać jajko, śmietanę, szczyptę soli i zagnieść ciasto.

Pokroić ciasto na kilka kawałków, z każdego uformować wałek i pokroić go nożem na równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkowywać na placek i zawijać w niego farsz. Pierożki, paszteciki…mmm

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni.

Smacznego, życzy Pani Kanka. 

Reklamy