Czasem mam ochotę na taką gęstą sycącą zupę. Najczęściej podaję ją z chlebem posmarowanym masłem czosnkowym (miękkie masło wystarczy wymieszać z drobno pokrojonym czosnkiem), a jak mam natchnienie to robię czosnkowe grzanki: pokrojony w kostkę chleb podsmażam chwilę na oliwie z roztartym czosnkiem i ewentualnie ziołami.

GĘSTA GROCHÓWKA WEGETARIAŃSKA

SKŁADNIKI:

* Szklanka grochu w połówkach

* 1 duża cebula 

* Kilka ząbków czosnku

* Masło

* Vegeta,

* Majeranek, ziele angielskie, liść laurowy 

* Pieprz, sól

WYKONANIE:

Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek podsmażyć na maśle, wrzucić trochę ziela angielskiego i liścia laurowego. Wlać 2 szklanki wody+ 2 łyżki vegety, dodać przepłukany groch i gotować do miękkości (ok. 30-40 minut). Przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Na koniec można dodać trochę pokrojonego w kostkę sera wędzonego. Podawać posypane zielonym . Koperkiem, pietruszką, szczypiorkiem. 

Podane proporcje na zupę dla 2 osób.

Smacznego, życzy Pani Kanka

 

Advertisements