BIGOS WEGETARIAŃSKI Z CZERWONĄ KAPUSTĄ

SKŁADNIKI:

*1/2 kg kapusty kiszonej * 1/2 kg świeżej czerwonej kapusty,

* 2 cebule * 300 gram pieczarek * Mała marchewka, małe jabłko,

* Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, kminek, lubczyk, 

* Łyżka koncentratu pomidorowego * Łyżka miodu,

Można dodać też – suszone śliwki, powidła śliwkowe, suszone grzyby, czerwone wino.

WYKONANIE:

Świeżą kapustę drobno poszatkować, kapustę kiszoną przepłukać pod bieżącą wodą i pokroić. Wrzucić razem do dużego garnka, zalać wodą tak, aby prawie przykryła kapustę (ok.3 szklanki), dodać liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i kminek, doprowadzić do wrzenia a następnie dusić na małym ogniu ok 30 minut. W tym czasie podsmażyć na maśle cebulkę, pieczarki i marchewkę. Dodać do bigosu razem ze starkowanym jabłkiem, koncentratem pomidorowym, miodem i doprawić do smaku. Gotować na małym ogniu ok 20 min. 

Smacznego życzy Vegekanka. 

Reklamy