Koleżanka przyniosła do pracy wielkie, chyba kilogramowe opakowanie ziarnistej Garam masali, którą dostała od siostry z Ameryki. Szał! Sypnęła od serca.  Mam jej cały słój, starczy na ładnych parę lat;) biorąc pod uwagę częstość przygotowywania przeze mnie orientalnych potraw.

Próba pierwsza. Sycący sos przyprawiony świeżo mieloną mieszanką, podany z ryżem. W sam raz na zimowy obiad, gdy potrzeba węglowodanów i ciepła.

Ryż z sosem Garam Masala

Składniki:

* Szklanka ryżu pół na pół białego i brązowego,

* Pół szklanki soczewicy,

* Cebula, ząbek czosnku,

* 200 gram pieczarek, ziemniak,

* Puszka pomidorów pokrojonych bez skórki,

* 2 łyżki koncentratu pomidorowego 

*Sól

*Łyżka ziarnistej Garam masali podprażonej na patelni i zmielonej

Wykonanie:

Ugotować soczewicę i ryż. Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, czosnek,  ziemniaka i pieczarki. Dodać pomidory, koncentrat, soczewicę, ewentualnie trochę wody i dusić wszystko na małym ogniu. Doprawić solą i podprażoną i zmieloną garam masalą. Podawać z ryżem.  

Smacznego, życzy Pani Kanka.  

Advertisements