Kruche ciastka z makiem

Zdrowe ciasteczka z makiem, słodzone miodem. Ponoć mak zawiera dużo wapnia. Oryginalny przepis pochodzi ze forum wegedzieciak, tam wersja wegańska. A ja zamieniłam cukier na miód i tłuszcz kokosowy na masło.

SKŁADNIKI:

* 1/4 szklanki maku

* 1 szklanka mąki żytniej

* 1 łyżka miodu

* 1/4 szklanki masła

* 2 łyżki wody

* kawałek skórki pomarańczowej

WYKONANIE:

Do dużej miski wsypać mąkę, zmielony w młynku do kawy mak, miód, masło, wodę i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie z ciasta uformować walec i odkrawać niezagrube ciasteczka, albo formować ciasteczka innym swoim sposobem. Piec 15 minut w temp 180 stopni. 

Smacznego, życzy Pani Kanka.

Reklamy