Kupiłam dziś na rynku 2 garście młodego szpinaku. Pan miał bardzo duże ręce, bo wyszło tego ponad kilogram;) 

Najprostszy makaron ze szpinakiem

SKŁADNIKI:

* paczka makaronu

* ok 500 gram świeżego szpinaku 

* 2 duże cebule

* 5 ząbków czosnku

* mała kwaśna śmietana

* Sól, pieprz, ewentualnie dobra vegeta, olej do smażenia 

WYKONANIE:

W dużym garze podsmażyć na oleju cebule i 3 ząbki czosnku pokrojone w duże kawałki. Dodać umyty młody szpinak w całości, albo lekko pokrojony, posypać vegetą i dusić na małym ogniu aż szpinak zmięknie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, drobniutko posiekanym czosnkiem i jeszcze chwilę gotować. Zabielić śmietaną – uwaga żeby się nie zważyła! Najpierw trochę sosu wlać do śmietany i wymieszać, a następnie wlać całość do sosu.  Pomieszać z ugotowanym wcześniej makaronem. Ozdobić świeżym szpinaksem.

Smacznego.

Szpinak? Nudy.  

 

Reklamy