Lubię takie potrawy, gdzie wszystko wrzuca się tylko do jednego garnka stopniowo po kolei. Podsmaża cebulkę, dusi warzywa… Mała ilość garów do mycia po obiedzie to moja filozofia gotowania:) Dziś przepis na wegetariańskie leczo z cukinii. Nic oryginalnego.

Leczo cukinii

Składniki:

* 2 cebule * 1 cukinia * puszka pomidorów bez skórki * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * trochę zieleniny: kopru, pietruszki, natki selera * pestki słonecznika * olej do smażenia * sól, pieprz, ziele angielskie, jałowiec, mielona papryka * no i gdybym miała, dodałabym też kilka ząbków czosnku i ze 2 papryki

Wykonanie:

Cebulę podsmażyć w garnku, dodać obraną i pokrojoną w duże kawałki cukinię. Dusić aż zmięknie, następnie dodać pomidory z puszki, koncentrat, pestki słonecznika, przyprawy i gotować chwilę na małym ogniu. Na koniec dodać zioła.

Leczo podałam z kaszą jaglaną ugotowaną razem z ryżem i wymieszaną z koperkiem i natką młodej marchewki. Do tego ogórek małosolny.

Przy okazji zastanawiam się jakbytu przechować trochę cukinii na zimę. Teraz można ją dostać za złotówkę za sztukę. A takie leczo w zimie, mmm…Jakieś pomysły?

Smacznego, Panikanka.

Advertisements