A to taka ciekawostka, którą znalazłam niedawno. Zdrowsza wersja Nutelli. Bez czekolady i orzechów, za to z kaszą jaglaną, miodem i karobem. Może nie wygląda tak gładko jak prawdziwa Nutella, ale jeśli się szuka jej zdrowszej alternatywy to polecam wypróbować ten przepis. Na kanapki i do naleśników. U mnie się sprawdza. Oryginalny przepis tutaj . Tam masło klarowane i krem posłodzony daktylami. Warto zajrzeć. 

Krem czekoladowy

* pół kostki masła
* łyżka kakao
* łyżka karobu
* 3 kopiaste łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
* 2 łyżki miodu, szczypta wanilii.

Rozpuścić masło, dodać kakao i karob wymieszać. Ściągnąć z ognia, dodać kaszę i wymieszać, na końcu dodać miód i wanilię. Zmiksować blenderem na gładką masę. Wstawić do lodówki do stężenia. 

Smacznego. Panikanka.

Reklamy