Zauważyłam że ostatnio modnie zjeść zupę-krem zamiast zupy-zwykłej. Nie mam nic przeciwko.  Można poczuć się trochę jak dziecko jedząc taką przetartą zupę.  Można też bardzo ładnie ją podać, polewając dobrym olejem, śmietanką, czy posypując chrupiącymi grzankami.

Krem z pora

Składniki:

* 3 pory (białe części) * ok.200 g ziemniaków * 1 ząbek czosnku * 1 mała cebula * 1/2 litra wywaru * 1 małe kłącze świeżego chrzanu * 100 ml słodkiej śmietanki 12 proc. * 4 łyżki posiekanego kopru * 1 łyżka oliwy * kiełki rzodkiewki do dekoracji

Wykonanie:

Pora, cebulę i czosnek kroimy w małe kawałki, ziemniaki w kostkę. Warzywa przesmażamy (bez koloru) w naczyniu na oliwie Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Miksujemy i dodajemy słodką śmietankę. Na koniec doprawiamy startym chrzanem i posiekanym koprem. Podajemy z kiełkami rzodkiewki.

Przepis pochodzi z książeczki Kuchnia pełna zdrowia Karola Okrasy.

Ps. Wreszcie mogłam wypróbować patent z polaniem gotowej zupy na talerzu oliwą, co super wg. mnie wygląda i tak jak to robią profesjonaliści;)

Ps.2. Dla uczciwości dodam, że oryginalny przepis zawiera mięso, które oczywiście pominęłam. 

Smacznego.

Reklamy