Ciasto drożdżowe z mąką razową

Składniki na ciasto:

* 250 gram mąki pszennej

* 250 gram mąki pszennej razowej

* 20 g świeżych drożdży lub łyżeczka suchych

* 2 jajka

* 50 gram cukru

* 60 gram ciepłego masła

* ok 200 ml mleka ( u mnie mleko sojowe)

* szczypta soli

* jagody lub inne owoce

Kruszonka:

* 50 gram cukru * 50 gram masła * 100 gram płatków owsianych zmielonych na mąkę 

Wszystko razem wymieszać.

Wykonanie:

Wykonać zaczyn: rozkruszyć drożdże z łyżką cukru i mąki i dodać tyle mleka, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na minimum 15 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu dodać pozostałe składniki (oprócz owoców rzecz jasna) i wyrabiać gładziutkie, pulchniutkie ciasto. Trzeba to robić dość długi i intensywnie. Fachowcy mówią, że do momentu aż zacznie odstawać od ręki, który to moment przegapiłam lub go nie doczekałam;) Przykryć ciasto ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, co dzieje się zazwyczaj w przeciągu godziny. Wyłożyć ciasto na blaszkę posmarowaną tłuszczem, posypać umytymi i dobrze osuszonymi owocami i kruszonką i wstawić do zimnego piekarnika, aby ciasto jeszcze chwilę podrosło. Nastawić na 180 stopni i piec około 40 minut do suchego patyczka i przyrumienionej skórki.

Smacznego!

* Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi stąd: klik.

* Drożdżówkę można upiec bez mleka krowiego, bez jajek i bez masła. Wersja wegańska tego przepisu tutaj: klik.

* Porady dotyczące drożdżowych wypieków: klik.

Reklamy