Hummus to pyszna puszysta pasta pochodząca z Bliskiego Wschodu. W jej skład wchodzi ciecierzyca i sezam doprawione sokiem z cytryny i czosnkiem. Hummus świetnie sprawdza się jako zdrowe smarowidło na kanapki, ale najlepiej smakuje jako gęsty sos do surowych warzyw.

Można kupić gotowy hummus w słoiku, można też wyprodukować go samemu.

Składniki:

* puszka ciecierzycy lub 1 i 1/2 szklanki ugotowanej

* 3/4 szklanki sezamu

* 1/3 szklanki dobrego oleju, najlepiej sezamowego (ja użyłam rzepakowego nierafinowanego)

* 1/2 szklanki zimnej wody

* sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

* 1-2 ząbki czosnku

* sól

Sezam uprażyć na suchej patelni, ostudzić, przełożyć do blendera i zmielić tak żeby rozetrzeć prawie wszystkie ziarna sezamu (mi zajęło to około 5 minut), można dodać trochę oleju – tak łatwiej się mieli.  Dodać resztę składników: ciecierzycę ugotowaną lub przepłukaną z puszki, wodę, sok z cytryny, resztę oleju, czosnek i sól.  Zmielić na gładką pastę (około 3 minut).

Smacznego!

Hummus i warzywa do schrupania

Koszyk lipcowego szczęścia:)

 

Advertisements