Dziś szybka i prosta w wykonaniu pasta z zielonego groszku. To moja awaryjna pasta kanapkowa, którą można wykonać  z każdego puszkowanego strączka: fasoli, ciecierzycy, bobu. Wegetariański klasyk.

Pasta kanapkowa z zielonego groszku

Składniki:

* puszka groszku * 2 ząbki czosnku * pół pęczka zieleniny/ u mnie natka pietruszki * 2-3 łyżki dobrego oleju / u mnie rzepakowy nierafinowany * 2-3 łyżki pestek słonecznika lub dyni * sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Groszek opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć, wrzucić do blendera. Czosnek i natkę posiekać i dorzucić do groszku razem z pozostałymi składnikami. Zmielić na pastę.

I już. Podawać  z razowym chlebem i górką warzyw większą niż na zdjęciu:)

 

ps.  Wiem,  że puszkowane jedzenie do najzdrowszych nie należy, ale jeśli do pasty dodamy trochę pestek, nierafinowany olej i natkę pietruszki wyjdzie całkiem przyzwoita pasta. Awaryjnie może być:) A już niedługo pojawi się świeży zielony groszek, wtedy już z czystym sumieniem można ukręcić zdrową zieloną pastę.

Smacznego!

Reklamy