* Dynię umyć, pokroić na kawałki,usunąć luźne włókna i pestki, ułożyć na blaszce skórką do dołu i piec w temperaturze 200 stopni, aż miąższ zmięknie (około godzinę). Wyjąc do ostudzenia.

* Ugotować bulion (marchewka, pietruszka, seler, por, listek laurowy, ziele angielskie, lubczyk).

* Dodać pokrojone ziemniaki i duże jabłko.

* Zmielić na mąkę kilka łyżek kaszy jaglanej, rozrobić ją w zimnej wodzie i wlać do zupy.

* Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną.

* Obrać dynię ze skóry, najsprawniej za pomocą dużej łyżki, wrzucić do zupy.

* Całość zmiksować blenderem na krem (przedtem wyłowić listek laurowy i ziele angielskie).

* Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem, ostrą papryczką, czosnkiem, odrobiną curry i cynamonu.

* Przed podaniem polać dobrym olejem, np. sezamowym, posypać zieleniną, serem pleśniowym, pestkami dyni lub słonecznika.

Przepis na zupę dyniowa z jabłkiem podejrzany na blogu Kwesta smaku. Dodałam do niej więcej warzyw i jaglankę, co by zupa była bardziej treściwa. Na wspomnianym blogu też kilka innych przepisów na pyszne dyniowe zupy.

Smacznego!

Reklamy