Niezbyt lubię piec ciasta bez okazji. Gdy już mi jakieś wyjdzie (i nie skasuję zakalca), leży potem takie w kuchni a ja kręcę się wokół niego i co chwilę podjadam po kawałku, aż wtrynię całą blachę. I moja walka z cukrem dodanym spełza na niczym.
No ale niech będzie… Zapiszę ten przepis bo warto zapamiętać i upiec, choć następnym razem może raczej jak przyjdą goście.
BROWNIE czyli czekoladowe ciasto. Banalne w wykonaniu i mocno czekoladowe. Kruche na zewnątrz, rozpływające się w ustach od środka. Na prawdę pyszne!…mmm…
Brownie classic recipe
składniki:
- 200 gram czekolady
- 175 grama masła
- 325 gram drobnego cukru (ooookropnie dużo!)
- 130 gram mąki
- 3 jajka
wykonanie:
Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Dodać cukier i mieszać aż się wszystko ładnie rozpuści i połączy. Dodać mąkę, wymieszać, dodać jajka wymieszać. Przełożyć do małej kwadratowej blaszki (ok. 24cm x 24cm x 5cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30-35 minut w 170 stopniach.
Smacznego!
3 responses to “brownie classic recipe”
gin
16 października, 2015 o 08:44
Uwielbiam :)
aga
21 października, 2018 o 11:15
Super! :)
Daniela
14 Maj, 2019 o 17:31
Super! :)