Niezbyt lubię piec ciasta bez okazji. Gdy już mi jakieś wyjdzie (i nie skasuję zakalca), leży potem takie w kuchni a ja kręcę się wokół niego i co chwilę podjadam po kawałku, aż wtrynię całą blachę. I moja walka z cukrem dodanym spełza na niczym.

No ale niech będzie… Zapiszę ten przepis bo warto zapamiętać i upiec, choć następnym razem może raczej jak przyjdą goście.

BROWNIE czyli czekoladowe ciasto. Banalne w wykonaniu i mocno czekoladowe. Kruche na zewnątrz, rozpływające się w ustach od środka. Na prawdę pyszne!…mmm…

Brownie classic recipe

składniki:

  • 200 gram czekolady
  • 175 grama masła
  • 325 gram drobnego cukru (ooookropnie dużo!)
  • 130 gram mąki
  • 3 jajka

wykonanie:

Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Dodać cukier i mieszać aż się wszystko ładnie rozpuści i połączy. Dodać mąkę, wymieszać, dodać jajka wymieszać. Przełożyć do małej kwadratowej blaszki (ok. 24cm x 24cm x 5cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30-35 minut w 170 stopniach.

Smacznego!