Przepisy kuchni Pięciu Przemian stanowią dla mnie nie lada wyzwanie. Filozoficzne pięć smaków: słodki, gorzki, słony, cierpki i ostry. Dokładnie określone proporcje i kolejność wykonywania działań. Ciężka do wykonania przy mojej fantazji i nieodpartej chęci wrzucenia do garnka czegoś jeszcze, co akurat podpowiada mi nos, czy zawartość lodówki.

Jest w tym gotowaniu jednak jakaś magia i nieuchwytna słuszność.

Książkę z przepisami tej kuchni dopisuję na listę „do kupienia”. By zapoznać się z teorią i przećwiczyć jej moc.

Pizza 5 przemian

Składniki na ciasto:

* 40 dag mąki pszennej,

* 1/4 łyżeczki kurkumy,

* 7 łyżek oleju,

* 1/2 łyżeczki imbiru,

* szczypta soli,

* 5 dag drożdży rozpuszczonych w 2 łyżkach ciepłej wody.

Dolewając ciepłej wody wyrobić ciasto jak na pierogi, rozłożyć na blaszce posmarowanej tłuszczem i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 3o minut.

Ciasto posmarować olejem, a następnie układać na nim kolejno dodatki:

* 4 dojrzałe pomidory obrane ze skóry i pokrojone w plastry,

* posypać tymiankiem,

* 1/2 kg pieczarek pokrojonych w plastry i podsmażonych, doprawionych solą i pieprzem,

* 3 duże cebule pokrojone w półplastry i podsmażone,

* imbir, pieprz czarny, pieprz cayenne, oregano,

* sól,

* dla mięsożerców – w tym momencie można dodać 30 dag podsmażonej wędliny,

* 20 dag tartego ostrego żółtego sera, bazylia,

* majeranek.

Piec w 170 stopniach przez około 40-60 minut.

Przepis pochodzi z książki Anny Ciesielskiej Filozofia zdrowia. Pizza wyszła pyszna: chrupiące ciasto i soczyste dodatki. Składa się na nią duża ilość warzyw, że można najeść się nią jak dobrym obiadem.

Polecam!