Dziś na tapecie pieczone buraki.
Rozgrzewamy piec do 180 stopni. Buraki myjemy, większe okazy możemy pokroić na połówki lub ćwiartki, wtedy szybciej się upieką. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy aż będą miękkie, czyli około 40-60 minut. W razie potrzeby, można podczas pieczenia podlać je wodą, aby za bardzo nie wyschły. Po upieczeniu łatwo obrać je ze skórki.
Pieczone buraczki pokrojone w grube plastry, polane dobrej jakości olejem i sokiem z cytryny to pyszny dodatek do obiadu. A gdy upieczemy większą ilość, można zrobić z nich sałatkę lub pastę do chleba.
O tak:
sałatka z buraczków
* 2 upieczone buraki pokrojone w kostkę,
* 1 kwaśne jabłko pokrojone w kostkę,
* mały kawałek pora drobno posiekany,
* 2 łyżki majonezu,
* 2 łyżki jogurtu naturalnego,
* sól, pieprz.
Wymieszać.
różowa pasta do chleba
przepis słynnej pani Jadłonomii. Link do przepisu: klik!
* szklanka ugotowanej białej fasoli,
* 1 upieczony burak,
* 2-3 łyżki dobrej jakości oleju/ u mnie rzepakowy,
* 1 łyżka chrzanu,
* sok z cytryny do smaku,
* sól, pieprz.
Zmielić na gładką pastę przy pomocy blendera.
Uwielbiam ten kolor!:)
Smacznego!
4 responses to “pieczone buraki, sałatka i pasta do chleba”
Ania_S
10 stycznia, 2015 o 20:28
Uwielbiam pieczone buraki, ale w tym momencie naszło mnie na kanapkę z awokado jak zobaczyłam te Twoje ;) Dobrze, że dziś kupiłam ich zapas ;) A ta pasta wygląda bardzo smakowicie :)
Zosia G
11 stycznia, 2015 o 09:38
kolor zachęcający do zrobienia pasty na drugie śniadanko do pracy .
mariaawaria
11 stycznia, 2015 o 18:54
Ania_S, awokado też uwielbiam i to nawet bez żadnych dodatków, kręcenia past, guacamole, tak po prostu posmarować nim chleb:)
Zosia, kolor cudny, jak Twoje buraczki ze śmietaną:)
Anonim
13 lutego, 2015 o 14:18
a kiedy będzie cos nowego wiosennego prosze o nowe przepisy ZG