Dziś na tapecie pieczone buraki.

Rozgrzewamy piec do 180 stopni. Buraki myjemy, większe okazy możemy pokroić na połówki lub ćwiartki, wtedy szybciej się upieką. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy aż będą miękkie, czyli około 40-60 minut. W razie potrzeby, można podczas pieczenia podlać je wodą, aby za bardzo nie wyschły. Po upieczeniu łatwo obrać je ze skórki.

Pieczone buraczki pokrojone w grube plastry, polane dobrej jakości olejem i sokiem z cytryny to pyszny dodatek do obiadu. A gdy upieczemy większą ilość, można zrobić z nich sałatkę lub pastę do chleba.

O tak:

sałatka z buraczków

* 2 upieczone buraki pokrojone w kostkę,

* 1 kwaśne jabłko pokrojone w kostkę,

* mały kawałek pora drobno posiekany,

* 2 łyżki majonezu,

* 2 łyżki jogurtu naturalnego,

* sól, pieprz.

Wymieszać.

różowa pasta do chleba

przepis słynnej pani Jadłonomii. Link do przepisu: klik!

* szklanka ugotowanej białej fasoli,

* 1 upieczony burak,

* 2-3 łyżki dobrej jakości oleju/ u mnie rzepakowy,

* 1 łyżka chrzanu,

* sok z cytryny do smaku,

* sól, pieprz.

Zmielić na gładką pastę przy pomocy blendera.

Uwielbiam ten kolor!:)

Smacznego!